Oppstarten

Mange synes det er ekstra skummelt å skulle starte opp så her er noen litt mer trinnvise tilps for hvordan man bør starte opp når man introduserer rå mat. Det er delt opp etter hund og katt, siden den anbefalte introduksjonen er litt forskjellig for de to artene. Men et tips er universelt – start med å ta bilder av hunden eller katten i dag! Etterpå vil du ønske deg før/etter-bilder.

Hund
Hunder anbefales å starte på hele kyllinger. Lettfordøyelig kjøtt og en beinprosent litt over 10 % er årsaken til dette. Det gjør det enklest mulig for magen. Det er helt mulig å gi kyllingene hele, men om det er mest praktisk kan man også dele dem opp i porsjoner. En kjøkkensaks og litt muskelkraft hjelper deg å dele dem opp om ikke hunden gjør det for deg. Gir du hel kylling til en liten hund legger du bare kyllingen tilbake i kjøleskapet (eller fryseren) når hunden har spist en passe porsjon, så kan du ta den frem igjen til neste måltid. Fortsett med bare kylling til magen er stabil i noen dager, gjerne en uke eller to. Deretter introduserer du gradvis en ny proteinkilde (for eksempel svin eller lam). Begynn med en liten mengde av den nye kjøttypen og øk mengden over flere dager til det nye kjøttet utgjør hoveddelen av måltidet. Når to proteinkilder går helt fint kan du introdusere en tredje. Når du har fått introdusert et par ulike proteinkilder er det på tide å begynne gradvis med innmaten. Start med en liten mengde nyre eller lever (som en drue er en god start) og vent så en dag eller to før du gir dette igjen. Særlig lever er løsgjørende på magen, så det er greit å gi det en dag eller to for å se hvordan magen reagerer. Blir det diaré venter du en ukes tid før du prøver igjen, men med en mindre dose lever første gang. Når normal dose lever/nyrer kan spises uten problemer så er du i gang – nå er det bare å holde seg til den normale 80-10-10 fordelingen. De fleste foretrekker å gi organmengden i et eller to måltider i løpet av uka, men har du en hund med sart mage kan det være nødvendig å gi det hver dag så de ikke får for mye av gangen. Det kan også være lurt å kombinere organmåltider med bein siden bein gjør avføringen fastere og lever gjør den løsere.

Katt
Med katter anbefaler man å introdusere mest mulig variasjon fortest mulig. Katter er kjente for å være kresne og sære, så det lønner seg å venne dem til variasjon fortest mulig. Gå alltid utifra at din katt vil være enkel i overgangen, men vi tar med noen tips til de litt mer vanskelige tilfellene til slutt.

Begynn med muskelkjøttet. Om du gir flere typer kjøtt hver dag eller bytter fra dag til dag er smak og behag. Gjør det som er enklest for deg, eller prøv begge deler og gjør det din katt liker best. De fleste katter foretrekker flat tallerken fremfor skål, romtemperert mat og kjøtt i klare biter (ikke “mos”). Flertallet foretrekker små biter i starten og så kan du gradvis øke størrelsen. Bland gjerne ulike størrelser på tallerkenen så ser du snart om de foretrekker små eller store. Foretrekker de små biter kan du lage “tagliatelle” av kjøttet. Med det mener man lange tynne striper så det er lett å få kjøttet inn i munnen, samtidig som det er nødvendig å tygge for å få det ned. Det er flott å introdusere kjøttstykker med bein fra dag en, men om de synes dette er skummelt kan du gradvis begynne å introdusere bein etter en uke eller to. Etter et par uker kan du også begynne å introdusere organer. Ta utgangspunkt i at en normal katt trenger bein ca som en vanlig fyrstikk hver dag og lever ca på størrelse med en liten drue. Du kan gjerne introdusere mindre lever enn det – kanskje som det ytterste leddet på lillefingeren de første dagene. Gradvis bygger du så opp til du forer en komplett 80-10-10 meny (legg for eksempel opp til å balansere dietten over 2 eller 4 uker). Men ikke vær redd -de første ukene er det ingen grunn til å stresse med balansert diett. Det er de de spiser på sikt som er farlig, ikke noen uker i oppstarten.

Om katten din ikke umiddelbart synes rått kjøtt er en god idé så er du ikke alene. Noe er allerede nevnt over her, men her er noen flere tips:

  • Det lønner seg med tålmodighet! Mange opplever at det som foraktelig blir etterlatt i matskåla en dag plutselig er favorittmaten dagen etter. Selv om noe ikke blir godt mottatt må du derfor fortsette å gi det med jevne mellomrom helt til katten innser at dette er mat.
  • Bruk bestikkelser ved behov. Å helle over litt vann fra tunfisk eller saus fra boksemat kan hjelpe for mange.
  • Stek kjøttet lett i panna slik at det blir stekt på utsiden – la det bli gradvis mer rått fra gang til gang helt til katten spiser det som det er.
  • Katter blir lett avhengige av karbohydrater og det kan hjelpe å fjerne tørrforet og gi dem bare boksmat i overgangsperioden. Det finnes rimelig boksmat uten kornprodukter og det kan gjøre prosessen lettere.
  • Tørrforsmuler kan også brukes til å strø over maten som krydder om alt annet en karbohydrater er upopulært.
  • Katter kan ikke sultes lenge, men det er fullt mulig å hoppe over et måltid eller to (en gang i uken) slik at man får litt ekstra krydder i form av sult.

Leave a Reply